T.E.N.A

Pajarin ratsastuskentän laidalla voit kuulla erään entisistä surkeista esteratsastajista ja nykyisistä tosi hyvistä seniorikouluratsastajista koostuvan T.E.N.A -ryhmän asiantuntevimmat kommentit ja parhaat ideat, oli laji tai aihe mikä tahansa. Ryhmällä on yhteensä satojen vuosien kokemus hevosurheilusta ja hevosista; alkaen mummon veljen Pollesta aina andalusialaisiin. T.E.N.A –ryhmä kokoontuu säännöllisen epäsäännöllisesti kaikkien tapahtumien yhteydessä ja arkipäivisin tallialueella. Välillä he vetävät litroittain kahvia ja paimentavat tallialueella mönkiviä suloisia lapsukaisiaan.

 

Viimeisin ideointi koski esteratsastusta. Vesille tekee venosen mieli ja ratsaille myös kouluratsastajan: esimerkiksi kesäkuun koulukisat jouduttiin peruuttamaan vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Estekisojen katsomossa ja toimihenkilöinä istuskeli turhautuneita kouluratsastajia valkoisia hanskojaan venytellen. Jos kerran kaikki kouluratsastajat eivät vaivaudu letittämään hevostaan ja kisaamaan helteellä ja siten sopivia luokkia tai lajia ei ole tarjolla, on kouluratsastajien tyydyttävä osallistumaan estekisoihin. Luokkia tulisikin muokata kouluratsastajille sopiviksi seuraavasti:

 

Luokka I

Poteroluokka, arv. arv. 367.1, avoin kaikille puomikammoisille kouluratsastajille ja -hevosille. Puomit sijoitetaan maan alle. Ei sovellu ojakammoisille puoliveritammoille. Huom. Seuran talkoot luokan jälkeen poterojen peittämiseksi ja kentän tasaamiseksi. Talkoisiin osallistuneet saavat leiman talkoopassiin. Yes! Nyt taas kaikki mukaan.

uoHuo

 

Luokka II

60 cm, arv. 367.1, avoin kokemattomille tätiratsukoille, jotka eivät aikaisemmin ole kisanneet millään tasolla tai toivoakaan ei juuri ole paremmasta, tai jolla on jokin krooninen selkä-, niska- tai hermovaurio. Esteitä ei numeroida, vaan ne merkitään kirjaimilla C, H, M, I, B, S, L  ja R. Tuomarin tervehtiminen ja lähtölupa saadaan pisteessä I.

 

Vinkkejä osallistujille:

Korkeaa 60 cm:n estekorkeutta kauhisteleville tiedoksi annettakoon, että paljon helpompi on mennä 60-luokkia, kun hevonen hyppää kunnolla. Riski esteeseen kompastumiseen on paljon suurempi ristikkoluokassa. Tässä II-luokassa saa vetäistä 10 metrin voltin aina ennen estettä tai kulmissa, jos tuntuu että laukka hajoaa, sisäpohje ei mene läpi tai haluaa muuten vain nyplätä hevosta. Heppaa kannattaa puristaa pitkillä koivilla ennen estettä, että se varmasti hyppää ja menee edes lähelle estettä. Jos hevonen ei puristamisesta huolimatta hyppää, niin voi todeta yleisölle: ”Siinäs näitte, arvaa kuinka kaukaa se olisi jo tehnyt stopin, jos en olisi puristanut yhtään.”

 

Tietenkin yritämme ovelasti ujuttaa kisoihin myös yhden yleisöpotin räjäyttävän koululuokan:

Luokka III Kür –luokka

Kouluratsastaja ratsastaa valitsemansa musiikin tahdissa HeB-tasoisen kouluohjelman pukeutuneena musiikkiteemansa mukaisesti. Muista kouluratsastajista koostuva tuomaristo yrittää arvata, mitä liikkeitä ratsukko esittää. Eniten oikeita arvauksia tehnyt tuomari voittaa. Yleisö arvostelee ratsukon asusteet ja eniten ääniä saanut ratsukko voittaa. Tämän erikoisen koululuokan yleisömäärää tulevat lisäämään kaikkien äänestäjien kesken arvottu tuliterä matkailuauto, jonka Orajärven Lasse lahjoittaa. (No ei sentään; kyllä se voi olla vähän käytettykin).

 

Ai mikä se T.E.NA :t sitten on? Sehän voisi olla vaikka ”Täpöä Eteen, Naiset”.