Tallisanasto-suomi (lyhyt oppimäärä)

 

Kesä on ohitse ja syksy tuo mukanaan uusia ratsastajia tai heidän vanhempiaan, joille tuo tallisanasto kuulostaa käsittämättömältä. Tutustu alla olevaan sanastoon ja huomaat kohta ymmärtäväsi sitä hevosenhajuista porukkaa, joka kulkee edestakaisin kentän, tunkion ja tallin väliä. Huomaat sulautuneesi iloiseen joukkoon, jonka hulluus vaan lisääntyy väkimäärän ja keski-iän kasvaessa.

***

Aikuisratsastaja: ratsastaja, joka on todennäköisesti vasta aikuisena aloittanut tämän jalon takapuolta hiertävän ja aikaa vievän harrastuksen. Kannusta häntä! Hän osaa arvostaa sitä.

 

Biologinen isä: ratsastajaäidin puoliso ja lasten isä, joka ei aina jaksa ymmärtää äidin harrastusta. Biologiset isät tekevät niin paljon lastenhoitohommia, että heille pitäisi antaa oma talkoopassi: kuudesta leimasta sikspäkki, jonka seura maksaa. Joskus lasten biologisia isiä näkyy tallialueella, mutta he eivät yleensä viihdy kauan. Anna heille helppoja, itsetuntoa kohottavia miehisiä tehtäviä, niin he viihtyvät paremmin.

 

Eteen (ratsasta eteen!): sana, joka kaikuu pitkin iltaa Kaakamossa. Kun ratsukko jää nyhväämään liian hitaassa tempossa hevosen takajalat laahustaen, tätä voi huudella jopa aidanlaidalta.

 

Heppakerho: vie junnuikäinen lapsesi heppakerhoon ja vietä itsesi kanssa laatuaikaa sillä välin. Käy vaikka yksin ruokaostoksilla tai ratsastele pitkin kenttää! Ylellistä!

 

Junnu: junioriratsastaja, joka on mahdollisesti kilpaillutkin. Haaveilee omasta ponista ja että ”ei tarttis mennä kouluun, vaan sais olla aina tallilla”.

 

Kisata: kilpailla. Lue lisää pakinasta ”Rasvaa pyllyyn ja ruutuun”.

 

Käytä jalkaa: käyttää pohjeapua. Katso kohta Eteen. Ratsastuksessa pitäisi käyttää enemmän jalkoja kuin käsiä. Aivojen käyttökin on suositeltavaa.

 

Mennä Liisiin, Lauraan, Melleriin tai Minttiin jne: ei tarkoita että menee näiden ihmisten sisälle tai ajatuksiin, vaan osallistumista ko. ammattivalmentajien valmennustunnille, kun taitoa on karttunut. Näihin kannattaa aina mennä. Tietenkin olisi hyvä mennä näiden ammattilaisten ajatuksiinkin.

 

Mennä kahaville: oletko kuullut tästä suomalaisesta tallikansallisjuomasta? Jos sinulla ei ole mitään tekemistä, keitä pannullinen kahvia ja ilahdutat 10 ystävää. Muista sammuttaa kahvinkeitin..

 

Mennä koulua = mennä sileää: ratsastaa hevosella tehden kaikkia kuvioita satulassa hytkyen ympäri kenttää eri askellajeissa ilman esteiden hyppimistä.

Mennä maastoon: höh, no sehän tietysti tarkoittaa että menee metsään ratsastamaan!

 

Mennä tunneilla: hevonen, joka on tuntiratsastuskäytössä tai ratsastaja, joka käy säännöllisesti ratsastustunneilla; ”Menin tunnilla.” vert. Millä sä menit=millä hevosella sinä ratsastit.

 

Meri-Lapin Hevospalvelu: firma, joka omistaa tallin, tuntihevoset, maat ja mannut.

Meri-Lapin ratsastajat ry, MeLaRa: ratsastusseura, joka häslää Meri-Lapin Hevospalvelun tiloissa järjestäen mm. junnutoimintaa, valmennuksia ja kisoja.

 

Missä mun lapset on?: kysy tätä aina välillä.

 

Okseri: este, jossa on kaksi puomia tolpissa kannattimien varassa peräkkäin pidentämässä estettä. Tajusitko? Huom. Okseria kammotaan aina.

 

Onko kukaan nähnyt Eekaa/Annikaa/Iidaa/Aadaa jne?: kysy tätäkin aina välillä.

 

Ponsori: [sponsori] ratsastusseuraa sponsoroivat yritykset lahjoittavat palkintoja tai rahaa mainontaa vastaan ratsastusseura MeLaRa:lle. Jos sinulla vaan on suhteita johonkin potentiaaliseen sponsoriin, niin…tervetuloa ratsastusseuraamme!

 

Pysty: este, joka ei ole okseri, trippeli, muuri eikä vesihauta.

 

Senioriratsastaja: aikuinen ratsastaja, joka on yrittänyt vuosia kehittyä nollatasolta oikeaksi ratsastajaksi. Suhtautuu kriittisesti omaan ratsastukseensa (useimmiten aivan turhaan ja joskus ihan aiheellista) ja teoriassa tietää kaikesta jotain tai kaiken jostakin.

 

Sileä: ks. mennä koulua. Sileän vastakohta ei ole karhea, vaan mennä esteitä (hypätä).

 

Talkoopassi: ahkeroi ratsastusseuran talkoissa ym. tapahtumissa ja saat leimoja passiisi. Täysi passi käy valmennus- tai tuntimaksuna. Onhan se mukavaa, ettei joka kerta tarvitse maksaa, kun haluaa ratsastaa itsensä kipeäksi valmennuksessa!

 

Taluttaja: juniori, joka jaksaa taluttaa alkeisratsastajan ratsua, satoi tai paistoi.

 

Tuntari, tuntsari: tuntihevonen, joka suoriutuu tehtävistään suvereenisti tunneilla, valmennuksissa, kisoissa, maalla, merellä ja ilmassa.

Trippeli: pelkää tätä estettä enemmän kuin okseria, he he…

 

[S]typpenit: [Stübben] arvostettu hevosvarustemerkki, älyttömän kalliita. Osta niitä, jos hankit hevosen, ettei tarvitse sitten mummona katua: ”Olisinpa edes ostanut silloin ne kauniit ruskeat typpen-suitset sille tammalle, vaikka en koskaan oppinut edes ratsastamaan sillä...”

 

Varsa: ei meidän tallilla ole varsoja.

Viittisikkö: kun hevosihminen tarvitsee apua laiskuuteensa tai häntä muuten vain kypsyttää pieleen menneen ratsastuksen jälkeen, hän pyytää sinulta apua käyttämällä tätä konditionaalimuotoa verbistä viitsiä. Tähän ei tarvitse vastata mitään eikä varsinkaan ei, vaan kannattaa singahtaa apuun saman tien.

 

Vinkka: hevoskuljetuskoppi, johon hevonen voidaan työntää, vetää, houkutella… Useimmat tuntemamme hevoset lampsivat sisään tuosta vaan.

 

Yksäri: yksityishevonen, joka asustelee yksityishevosten puolella ja nauttii mukavasta yksärielämästään.

Yksäreitten puoli: ratsastuskentästä rajattu alue, jossa yksityishevosia ratsastetaan tai tallin uusi osa, jossa yksärit asustavat. Yksäreitten laaja kenttäalue on vaarallinen, sillä siellä yksäriratsukot törmäilevät toisiinsa, vaikka siellä olisi vain kaksi ratsukkoa, joten siellä pärjää vain nopealla ratsulla. Muista kerätä kakkakasat.

 

Nyt vaan väsäämään näistä kokonaisia lauseita. Lisäsanastoa opit kuluttamalla aikaasi kentän laidalla ja tallissa korvat hörössä. Tervetuloa!